Degré d'alcool :
15% vol
Terroir :
Argilo calcaire recouvert de galets roulés
Encépagement :
Grenache 60% Syrah 30% Mourvèdre 10%
Rendement
31 hL/Ha
Vinification
Vendanges avec tri selectif rigoureux. | | Raisins foulés et égrappés, fermentation à température |  controlée en cuves inox par cépages, | Cuvaison de 4 semaines, fermentations,décuvage et | pressurage pneumatique | | Fermentation malolactique, assemblage | | Vieillissement30% en barrique d'un vin et demi-muids et 70% en cuve béton. |  |
Dégustation
cette cuvée offre des arômes francs de fruit rouges, pivoine et poivre blanc;la bouche est ample et fraiche, portée par une trame tannique homogène. Elle accompagne parfaitement les viandes rouges en sauce, gibiers et fromages affinés. Garde de 8 à 10 ans ; dégustation entre 18° et 20°.   Â
Médailles & Récompenses
Jeb Dunnuck (oct 17) 91-93/100
Ripe blackberry, licorice, and smoked earth nuances all emerge from the 2016 Châteauneuf-du-Pape, and it's a ripe, concentrated, rock solid base cuvée that has loads of charm and purity. It has the richness and fat of the vintage, yet also building tannin and impressive purity.
DECANTER (May 2018) SILVER medal
Josh RAYNOLDS VINOUS (July 2018) 91-93
Brilliant ruby. Powerful red fruit and floral scents are complemented by white pepper and licorice flourishes. Sweet and round on the palate, offering juicy raspberry and cherry flavors that show no rough edges. In a suave, fruit-driven style, delivering solid closing thrust, velvety tannins and lingering smokiness.
WINE ADVOCATE (August 2018) 91-94
A blend of Grenache, Syrah and Mourvèdre brought up in a mix of stainless steel and old barrels, the 2016 Châteauneuf-du-Pape Clos du Roi is a ripe, sexy wine. Dried cherries, blackberries, loamy soil, and hints of cured meats give way to a rounded, supple, elegant 2016 that has moderate tannin and good length. Drink it over the coming decade.
VIGNERONS INDEPENDANTS MEDAILLE DE BRONZE
JEFF LEVE (Wine Cellar Insider) 92/100
Voir le Pdf :

|