Degré d'alcool :
15% vol
Terroir :
Argilo calcaire recouvert de galets roulés
Encépagement :
Grenache 70% Syrah 30%
Rendement
25 hL/Ha
Vinification
Vendanges avec tri selectif rigoureux. | | Raisins foulés et égrappés, fermentation à température |  controlée en cuves inox par cépages, | Macération de 15 jours à 3 semaines, fermentations,décuvage et | pressurage pneumatique | | Fermentation malolactique, assemblage | | Vieillissement30% en barrique d'un vin et demi-muids et 70% en cuve béton. |  |
Dégustation
Issu de faibles rendements, ce vin possède des arômes de fruit rouges et sous bois, ainsi que puissance et générosité avec des tanins fins et subtils. Il accompagne à merveille les viandes rouges, gibiers et fromages de caractère. Conservation entre 8 et 10 ans sur ce millésime; dégustation entre 18° et 20°.   Â
Médailles & Récompenses
Jeb Dunnuck (oct 17) 91-93/100
Ripe blackberry, licorice, and smoked earth nuances all emerge from the 2016 Châteauneuf-du-Pape, and it's a ripe, concentrated, rock solid base cuvée that has loads of charm and purity. It has the richness and fat of the vintage, yet also building tannin and impressive purity.
DECANTER (May 2018) SILVER medal
Josh RAYNOLDS VINOUS (July 2018) 91-93
Brilliant ruby. Powerful red fruit and floral scents are complemented by white pepper and licorice flourishes. Sweet and round on the palate, offering juicy raspberry and cherry flavors that show no rough edges. In a suave, fruit-driven style, delivering solid closing thrust, velvety tannins and lingering smokiness.
WINE ADVOCATE (August 2018) 91-94
A blend of Grenache, Syrah and Mourvèdre brought up in a mix of stainless steel and old barrels, the 2016 Châteauneuf-du-Pape Clos du Roi is a ripe, sexy wine. Dried cherries, blackberries, loamy soil, and hints of cured meats give way to a rounded, supple, elegant 2016 that has moderate tannin and good length. Drink it over the coming decade.
VIGNERONS INDEPENDANTS MEDAILLE DE BRONZE
JEFF LEVE (Wine Cellar Insider) 92/100
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